logo

Szeretettel fűszerezve 2.

 

Előétel: Réteslapban sült sajtok

Hozzávalók:

  • réteslap 10 dkg
  • orda sajt 10 dkg
  • juhtúró 10 dkg
  • sajtkrém 10 dkg
  • petrezselymes burgonya
  • 1 tojás
  • Fűszerek: só, bors, szerecsendió (1db) 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A réteslapot felvágjuk 5x5ös kockákra. A sajtot, juhtúrót, sajtkrémet és a petrezselymes krumplit összekeverjük, fűszerezzük és beletöltjük a tésztakockákba, majd 180 fokon megsütjük.

Leves: Hédervári galambleves gombamártással

Hozzávalók:

  • 120 dkg galamb
  • 5-10 dkg sárgarépa
  • 5 dkg karalábé
  • 5 dkg zeller
  • 1 vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 1 db citrom
  • 2 dl tejszín
  • 8 dkg petrezselyemgyökér
  • Fűszerek: só, bors, őrölt gyömbér
  • Gombamártáshoz:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg csiperkegomba
  • Fűszerek: só, bors, szárított vargánya

Elkészítés:

Gombaszósz: Megtisztítjuk a hagymát, gombát, majd összedinszteljük. Fűszerezésképp hozzáadjuk a szárított vargányát, illetve sót, borsot.

Leves: Megmossuk a galambot, és feltesszük főni, mint egy húslevest. Mikor a galamb megfőtt kivesszük a levesből a húst és a zöldségeket. A zöldségeket felkockázzuk, a húst pedig leszedjük a csontról, majd húsdarálóval ledaráljuk. Az összedarált húshoz hozzáadjuk a tojást, megfűszerezzük (gyömbér, só, bors) majd teszünk hozzá egy kis lisztet, és gombócokat formázunk belőle. Miután kész vannak a gombócok, beletesszük az alap lébe, hozzáadjuk a gombaszószt és a kockára vágott zöldségeket. Mikor mindez összefőtt hozzáadjuk a tejszínt és a szűrt citromlevet.

Főétel: Harcsapaprikás

  • Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 60 dkg filézett afrikai/folyami harcsa
  • 1 dl sűrített paradicsom
  • 2 db lecsópaprika
  • 20 dkg liszt
  • 3 evőkanál fűszerpaprika
  • 20 dkg mangalica zsír
  • 1 dl tejföl

Elkészítés: (A harcsát főzés előtt pár órával besózzuk. ) Elkészítjük a pörkölt alapot. A hagymát megdinszteljük, rá a paprikát, és a paradicsomsűrítményt. Összedaraboljuk a harcsát, és paprikás lisztbe beleforgatjuk, majd forró mangalicazsíron kisütjük. Mikor kész a paprikás alap lé, beletesszük a kisült harcsa darabokat és összefűzzük, majd teszünk rá paprikás tejfölös habarást.

Desszert: Aszalt szilvás „csoki kreáció”

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt szilva
  • Vörös aszú
  • kakaópor
  • 20 dkg csoki
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 2 tojásfehérje
  • Szomolyai cseresznye

Elkészítés: A szilvát beáztatjuk az aszúba, és közbe elkészítjük a csoki alapot. A kakaóport, csokit, tejjel felfőzzük. A tojásfehérjét és a tejszínt felverjük, majd hozzákeverjük a csoki masszához. A szilvákat kiszedjük az aszúból, majd beletesszük egy kis pohárba, és csoki habot öntünk rá. A tetejére szomolyai cseresznyét teszünk díszítésnek.