logo

Szeretettel fűszerezve 4.

 

Előétel: Tatár bifsztek

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhabélszín / marha comb
  • 4 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg ketchup
  • 5 dkg mustár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Oliva olaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • Fűszerek: só, bors, paprika
  • pirítós kenyér

Elkészítés: A felszeletelt marha bélszínt/combot bepácoljuk: Beborsozzuk, bemustározzuk és hagymát rakunk köré, majd leöntjük olajjal (olíva vagy napraforgó). A már bepácolt húst kétszer ledaráljuk, és ehhez a finom péphez hozzáadjuk a paprikát, sót, borsot, mustárt és ketchupot, 1 tojást, vajat, a hagymát és a fokhagymát, ezt egységes masszává gyúrjuk. Vajas pirítós kenyérrel tálaljuk.

Leves: Vásárhelyi batyuleves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 10 dkg sárgarépa
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • előkészített húsleves lé
  • Fűszerek: só, bors
  • Batyuhoz: túró 2,5 dl liszt 3 dl meleg víz 1 db tojás
  • Fűszerek: só, bors

Elkészítés:

Batyu: Összekeverjük a lisztet kevés sóval, ehhez hozzáadjuk a tojást és annyi meleg vizet hogy a tészta gyúrható legyen. A tésztát kinyújtjuk és kockákra vágjuk. Túróval megtöltjük.

Leves: Zsíron megdinszteljük a hagymát, kis paprikával meghintjük, hozzáadjuk a zöldségeket,és pároljuk , majd ezután az előre elkészített húslevessel felöntjük. Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. A batyukat óvatosan a levesbe tesszük., és addig fűzzük míg megpuhul.

Főétel: Ürücomb erdei mártással

Hozzávalók:

  • 2 kiló ürücomb
  • másfél fej fokhagyma
  • rozmaring
  • olíva olaj
  • 20 dkg szalonna
  • méz
  • ketchup
  • burgonyapüré

Páchoz: zöldfűszerek, kakukkfű, rozmaring, borsikafű, tarka bors, fekete bors, (só nem)

Elkészítés: Az ürücombot megtisztítjuk a faggyútól, megtűzdeljük fokhagymával és rozmaringgal, majd bepácoljuk a zöldfűszerekkel, és 4 napig hagyjuk állni. Sütés előtt megsózzuk, és alá fölé szalonnát teszünk. Lefóliázzuk, betesszük a sütőbe, és amikor már majdnem kész levesszük a fóliát és bekenjük mézes ketchuppal , majd készre sütjük. Kb 2-2,5 órán át sütjük (ahány kiló a hús, annyi órán át sütjük) 180-190 fokon. Burgonyapürével tálaljuk.

Desszert: Sacher torta

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 4 db tojás
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • 1 dkg sütőpor

Töltelék/máz: 10 dkg cukor 30 dkg étcsokoládé 30 dkg erdei gyümölcs lekvár/baracklekvár 20 ml rum 2 ek. étolaj

Elkészítés: Gőz felett megolvasztjuk a csokit, és mikor már félig kihűlt, összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és vajjal. Egyesével hozzáadjuk a tojás sárgákat, majd habosra keverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és hozzáadjuk a kristálycukrot. A sütőporos lisztet beleöntjük a csokis masszába, majd beleforgatjuk a fehérjehabot. Tortaformába/tepsibe sütőpapírt teszünk. Kb 40 percig sütjük. Mikor megsült, kettévágjuk és mind a két felét megkenjük rumos lekvárral. A mázhoz a csokit gőz felett megolvasztjuk és összekeverjük az olajjal, akár egy nagyon kevés vizet is tehetünk hozzá. A mázat ráöntjük a tortára, és hagyjuk megszilárdulni.