logo

Szeretettel fűszerezve 1. 

Előétel: Többsajtos pirítós

Hozzávalók:

  • bagett karikákra felvágva
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg metélőhagymával fűszerezett házi sajt
  • 10 dkg többfűszeres házi sajt
  • 1 kispohár tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma

A sajtokat lereszeljük, összeöntjük egy keverőtálba. Hozzáadjuk a tejfölt és a zúzott fokhagymát. Alaposan elkeverjük. Kenőkéssel a bagettre kenjük és behelyezzük a sütőbe. 5-10 perc múlva tálalhatjuk.

Leves: Erdélyi csorbaleves

Hozzávalók: (6-8 személyre)

  • 50 dkg birka- vagy sertéshús felkockázva
  • 1db vöröshagyma aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db reszelt répa
  • 3 db felaprított répa
  • 3 db gyökér ½ karalábé felkockázva
  • 1 marék zöldborsó
  • 1 marék zöldbab
  • ¼ savanyú káposzta felaprítva
  • 3 dl savanyú káposztalé
  • 1 pohár tejföl
  • 1 tojássárgája
  • Fűszerek: Só, bors, pirospaprika, borsikafű, petrezselyem, lestyán

A hagymát és a reszelt répát megdinszteljük, majd a húst hozzáadva azt is megdinszteljük. Felengedjük húslével vagy vízzel. Beletesszük a felkockázott zöldségeket továbbá a fűszereket. Addig főzzük lassú tűzön, míg a zöldségek megpuhulnak. Beleöntjük a savanyú káposztalevet. Behabarjuk tejfölbe kevert tojássárgájával. Összetottyantjuk és fogyasztásra kész a levesünk.

Főétel: Sertés szűzérme magyaros mártással

Hozzávalók:

  • 6 szelet szűzérme (fűszeres olajban pácolva)
  • ½ feldarabolt vöröshagyma
  • 4 db paradicsom (felkockázva)
  • 2 db fehérpaprika (felkockázva)
  • 2 db pirospaprika (felkockázva)
  • ½ zöldpaprika (enyhén csípős, felkockázva)
  • 1 kispohár tejföl

Szűzérmék pácolása: A fűszereket összetörjük. Egész bors, kömény, koriander, majd hozzáadjuk a borsikafüvet és olajjal összekeverjük. A húst beleforgatjuk, majd annyi olajt öntünk rá, hogy ellepje. 1-2 napig állni hagyjuk. Sütés előtt megsózzuk és hirtelen kisütjük. Magyaros mártás: A hagymát kevés zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket. Sót, borsot, őrölt pirospaprikát adunk hozzá és lassú tűzön összetottyantjuk az alapot. Kevés húslével pótolhatjuk a folyadékot, ha a paradicsom leve már elfőtt. Ahogy a zöldségek megpuhultak levesszük a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni. Botmixerrel pépesítjük és hozzáadunk még egy teáskanál őrölt paprikát, valamint egy kisdoboz tejfölt. Amint a tejföl elkeveredett tálalhatjuk is a hús mellé. Desszert: Túrós rétes Hozzávalók: 1 csomag réteslap (8 lapos) ½ kg félzsíros túró 2 kispohár tejföl (amennyit a túró felvesz) 2 tojás 4-5 evőkanál cukor, vagy ízlés szerint ½ csomag mazsola (ízlés szerint) Összekeverjük a hozzávalókat, betöltjük a réteslapba majd sütőben megsütjük, míg aranybarna nem lesz a tészta. Hagyjuk kihűlni, ugyanis melegen nem lehet szeletelni.